19 Augusti 1809 -19 augusti 2009




SISTA SLAGET

Sista slaget syftar till göra ett historiskt återskapande av slaget i Sävar den 19:e augusti 1809. Arrangemanget kommer att åskådliggöras av reenactmentgrupper från såväl Sverige,Finland och andra länder. Genom vad som kan liknas med en stor teater är syftet med detta återskapande att visa hur denna 200-åriga händelse gick till på ett så historiskt korrekt sätt som möjligt för att ge åskådaren en djupare förståelse av den Svenska och västerbottniska historien.

Föreningen Interaktiv Historia är en ideell organisation vars projekt "Sista Slaget" har godkänts av den svenska Nationalkommittén för märkesåret 2009, lett av landshövding Per Unckel, som ett av Det Officiella Sveriges arrangemang 2009, under ledning av Utrikesminister Carl Bildt (www.markesaret1809.se). Evenemanget kommer att gästas av H M Konungen, H M Drottningen HH Kronprinsessan Victoria samt representanter för regeringen


200-års minnet
Slaget i Sävar 1809 kom att bli Sveriges sista slag på egen mark. Sedan dess har vi varit förskonade från krig. Detta kommer självklart att uppmärksammas under 2009, såväl lokalt, nationellt som internationellt. Det är väldigt ovanligt att ett land haft fred i 200 år, så i detta avseende är Sverige nästintill unikt. Sista slagets historiska återskapande av händelserna den 19:e augusti vill i detta avseende hedra de som stupade i kriget för att belysa just den efterföljande fredstiden.

Skådeplatsen
Återskapandet av slaget i Sävar kommer att spelas upp i tätorten Sävars närområde. Scenen kommer att gestalta den historiska platsen för krutbrånet – där mestadelen av striderna pågick. På fältet kommer även den svenska och ryska ledningen att gestaltas genom kortare teaterscener för att åskådliggöra de olika befälhavarnas beslut. I anslutning till skådeplatsen kommer det att finnas åskådarplatser, läktare, soldatläger, 1800-tals marknad, parkeringar, mm.








(texten har jag lånat rakt av från denna sida, lika så bilderna)


Så i mogon stänger aalla skolor och förskolor i sävar kl 12:00 för att man ska kunna delta i alla aktiviteter och titta på detta skådespel.

Sen i morgon kväll så ska jag och min svägerska in till stan och äta god mat och dricka massa gott som en avslutning på sommaren. då blir det inte LCHF men jag kör vidare som vanligt på torsdag.


Kommentarer
Postat av: litentanta

näää, har du varit in på lite galej istan? jag som bara sitter o ruttnar här hemma, hade kanske, stor reservation då jag är otroligt feg mitt i allt, varit kul att vara med och inte äta, men dricka en skvätt ;-)



Hoppas ni hade det kul!

2009-08-21 @ 21:20:49
URL: http://litentanta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0